11.Sınıf Tarih, 6.ÜNİTE: 19. VE 20. YÜZYILDA DEĞİŞEN GÜNDELİK HAYAT

 

19. VE 20. YÜZYILDA DEĞİŞEN GÜNDELİK HAYAT

6. ÜNİTE: XIX VE XX. YÜZYILDA DEĞİŞEN GÜNDELİK HAYAT

ULUS DEVLETE GİDEN SÜREÇTE NÜFUS

 

Westphalia Antlaşması (1648) ve Fransız İhtilali (1789) bu iki olay, İmparatorluktan ulus devlete giden süreçteki iki önemli gelişmeler olmuştur. Fransız İhtilalinden sonra Avrupada ulus devletlerin yaygınlaşmasında Milliyetçilik ve demokrasi etkili olmuştur.

 

Ulus Devlet Anlayışının Osmanlı Devletine Etkisi

Osmanlı Devleti bünyesinde yaşayan Balkanlardaki uluslar (Sırplar, Rumlar vb.) milliyetçilik akımından etkilenerek 1800’lü yılların başında bağımsızlık için isyan etmişlerdir.

Osmanlı Devletine karşı isyan eden ilk balkan milleti Sırplardır, Osmanlılardan ayrılan ilk Balkan milleti ise Rumlar (Yunanlar) dır.

1829 tarihli Edirne Antlaşması ile Rumlar (Yunanlar) Osmanlılardan ayrılarak Yunanistan kuruldu.

1878 tarihli Berlin Antlaşması ile Sırbistan, Romanya ve Karadağ devletleri kurulmuştur.

II. Meşrutiyetin ilanından sonra 1908’de Bulgaristan bağımsızlığını elde etti.

Balkan Savaşları’ndan sonra 1912de Arnavutluk da bağımsızlığını elde etti.

 

Not 1: Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya’nın bağımsızlığı kazanmasıyla; 20. Yüzyılın başlarında Balkanlardan Anadoluya doğru kafileler halinde Türk göçleri yaşanmıştır.

 

Not 2: Ruslarla 1774’te imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşmasından sonra Kafkaslardan ve Kırım’dan Anadolu’ya göçler yaşanmıştır.

 

Not 3: Sırplar; 1812 tarihli Bükreş Antlaşmasıyla ayrıcalık elde etti, 1829 tarihli Edirne Antlaşmasıyla Özerklik kazandı. 1878 tarihli Berlin Antlaşmasıyla Bağımsız oldu.

 

Önemli: Osmanlı Devleti;

Kuzey Afrika’daki topraklarını sömürgecilik faaliyetleri sonucu kaybetti,

Balkanlardaki topraklarını milliyetçi isyanlar sonucu kaybetti,

Ortadoğudaki topraklarını ise I. Dünya Savaşından sonra İtilaf Devletlerine kaybetti.

 

MODERN HAYATTAKİ SOSYAL DEĞİŞİM

Sanayi devrimi sonrasında kent sistemi ilk olarak İngilterede ortaya çıkmış ve daha sonra 1800li yıllarda Avrupaya yayılmıştır. Bu dönemde kentler modern olarak yeniden tasarlanmaya, hastane, adliye, üniversite gibi binalar ile bulvar ve caddeler yapılmaya başlanmıştır.

Kentlerde nüfus yoğunluğunun artmasıyla beraber pek çok toplumsal ve altyapı sorunu da ortaya çıkmıştır.

Sanayi Devrimi dünyada pek çok yeni gelişmeyle birlikte fabrikaların kurulmasını ve tüketim ekonomisini ortaya çıkarmıştır. Sanayileşen Avrupalı Devletler, Kapitülasyonlar sayesinde Osmanlı pazarına hakim olmaya başlamışlardır. Osmanlı Devletini dışarıya bağımlı bir devlet haline getirmişlerdir.

1700’li yıllarda Avrupa’da basın hayatının gelişmesiyle okuryazar sayısında artış görülmüştür. Basın özellikle kamuoyu oluşturma ve toplumu istenen yönlere çekmede bir araç olarak kullanılmıştır.

Tanzimat Dönemi’nde değişen gazetecilik anlayışı, Osmanlı Devletinin siyasi yaşamının belirleyicisi olmuştur. Osmanlı Devletinde, kamuoyu kavramı Tanzimat Döneminde önem kazanmıştır.

Sanayi Devrimi sonrası Batı’da yükselen Kapitalizm; ekonomik ve sosyal alanlarda olduğu gibi kültürel alanlarda da belirleyici olmuş, halk arasında tek tip düşünce ve davranış oluşturmayı amaç edinmiştir.

Sanayi Devriminden sonra güç kazanan Kapitalizm, Geniş halk kitlelerine kitle iletişim araçları (radyo, televizyon ve gazete) vasıtasıyla yaptığı reklamlarla insanların ekonomik etkinliklerine yön vermeye başlamıştır.

Sanayi Devriminin gerisinde kalan Osmanlı Devleti, 1838 tarihli Balta Limanı Ticaret Antlaşmasıyla Batı’ya bağımlı hale gelmiş ve yabancılarla rekabet edemeyen yerli esnaf iflas etmeye başlamışlardır.

 


Muallimi Tarih

KPSS ve Lise Tarih Ders Özetleri

Yorum Gönder

🔔 Görüşlerinizi Bize Bildirin

Daha yeni Daha eski