BİR OSMANLI VALİSİNİN HAZİN SONU


BİR OSMANLI VALİSİNİN HAZİN SONU

Tepedelenli Ali Paşa İsyanı

Osmanlı Devleti’nde taşrada âyanların etkin olduğu 18. yüzyılda ve 19. Yüzyıl başlarında, Yunanistan’da da âyanlar ortaya çıkmış. Bunlardan en meşhuru Tepedelenli Ali Paşa’dır. Âyanlık mücadeleleri neticesinde Yanya’yı ele geçiren Tepedelenli Ali Paşa, buranın valiliğine tayin edildi. Kısa zamanda rakiplerini ortadan kaldırarak Yunanistan’ın büyük bir kısmına ve güney Arnavutluk’a hâkim oldu ve yarı özerk bir yönetim kurmuş. Tepedelenli Ali Paşa, 1820’de II. Mahmud tarafından azledilince isyana meyilli Rumlar’la iş birliği yaptı. Ali Paşa’nın başlattığı isyan 1822’de bastırıldı ve bu isyan yüzünden Osmanlı Devleti Mora İsyanı ile yeterince ilgilenemedi. Bu da Yunan İsyanı’nı kolaylaştırdı ve başarılı olmasına katkı sağladı.

 

Tepedelenli Ali Paşa ve ailesi, 1787-1822 yılları arasında günümüzdeki Arnavutluk ile Yunanistan’ın güney ve batı topraklarını oluşturan yöreyi tam 35 yıl etkili bir şekilde yönetmiştir.


Arnavutluk’taki aile içi kavgalar ve idareciler arasındaki nüfuz mücadeleleri sırasında yetişen Ali Paşa, yerel iktidarını pekiştirdikten sonra hem merkezi otoritenin zayıflığından hem de yöredeki Rum isyanlarından yararlanarak ayaklanmıştır. İsyanı sert bir şekilde bastırılmış ve Ali Paşa 1822’de idam edilmiştir. Osmanlı Avrupası’nda silinmez izler bırakan Tepedelenli Ali Paşa isyanı, 19. yüzyılda Balkanlar’daki pek çok isyana esin kaynağı olmuştur.

 

Muallimi Tarih

KPSS ve Lise Tarih Ders Özetleri

Yorum Gönder

🔔 Görüşlerinizi Bize Bildirin

Daha yeni Daha eski