İSLAM TARİHİ DERS NOTLARI



İSLAM TARİHİ DERS NOTLARI

1. Arabistan, Asya kıtasını güneybatısında yer alan bir yarımadadır

2. Mekke, Medine ve Taif'in bulunduğu yerin tarihte Hicaz bölgesi adı verilir.

3. Arap Yarımadası'nda hayvancılıkla geçimlerini sağlayan ve Konar göçer yaşam süren topluluklara Bedevi adı verilir

4. Arap Yarımadası'nda Ticaretle ve sanatla meşgul olan şehirlerde yaşayan kesime Hadari ismi verilir.

5. Allah'ın birliğine ve bütünlüğüne dayanan Hanif dini, Hz İbrahim'in dini olarak bilinir. İslamiyet öncesi dönemde Hz Muhammed'in Hanif dinine inandığı kabul edilir.

6. İnanışları ve yaşayışları sebebiyle İslamiyet öncesi Arap Yarımadası için Cahiliye Dönemi adı kullanılır

7. İslamiyet’in ortaya çıktığı dönemde Avrupa'da Bizans İmparatorluğu, İran'da Sasaniler, Orta Asya'da Göktürkler ve Afrika'da Habeşistan Krallığı hüküm sürmekteydi.

8. İslamiyet öncesi Arap Yarımadası'nda kabileler şeklinde yaşayan Araplarda siyasi birlik yoktur.

9. İslamiyet’i kabul eden ilk kişiler: Hz Muhammed'in eşi Hz.Hatice, Hz Muhammed'in amcasının oğlu Hz Ali, Hz Muhammed'in azad ettiği kölesi Zeyd Bin Harise ve Hz Muhammed'in yakın arkadaşı Hz Ebubekir'dir.

10. Hz Muhammed zamanında Medine'de kurulan Ashab-ı Suffa, İslam dünyasındaki ilk medrese olarak kabul edilir.

11. Hz Muhammed'in Medine'ye hicretinden sonra Medine'ye göç eden Müslümanlara muhacir, Medineli Müslümanlara ise Ensar adı verilmiştir.

12. İslam Devleti'nin ilk anayasası olarak kabul edilen Medine sözleşmesinde Medine'de yaşayan her kesime inanç özgürlüğü verilmiş ve dışarıdan herhangi bir saldırı olması durumunda beraber hareket edilmesi kararı alınmıştır.

13. Bedir Savaşı, Uhud Savaşı ve Hendek Savaşı Müslümanların savunma savaşları olarak kabul edilir.

14. Hazreti Ebubekir halife olduktan sonra dinden dönenler, zekat vermeyenler ve yalancı peygamberler ile mücadele etmiş Ayrıca Kur’an-ı Kerim'in kitap haline getirmiştir.

15. Hz Ömer zamanında Halid Bin Velid komutasındaki İslam ordusu Kudüs ve Suriye (Şam) topraklarını fethetmişlerdir.

16. Hazreti Ömer zamanında yapılan Nihavent savaşı ile Sasanilere son verilmiş ve İran toprakları Müslümanların egemenliği altına girmiştir. Böylelikle Türkler ile Müslümanlar ilk kez sınır komşusu olmuşlardır.

17. Hazreti Ömer zamanında Amr Bin As komutasındaki İslam ordusu Kahire (Fustat) ve İskenderiye şehirlerini ele geçirmiş böylelikle Mısır toprakları fethedilmiştir. Müslümanlar ilk kez Afrika'dan Toprak fethetmişlerdir.

18. Hz Ömer zamanında mahkemelere başkanlık etmesi için Kadı görevlendirilmiş, devlet gelirlerinin artmasıyla Beytül Mal adı verilen devlet hazinesi kurulmuş, gayrimüslimlerden haraç adıyla ürün vergisi alınmış ve Hicri takvim hazırlanmıştır.

19. Hz Osman zamanında Şam Valisi Muaviye tarafından ilk İslam donanması kurulmuştur. Bu donanmayla Kıbrıs Adası fethedilmiştir.

20. Hz Osman zamanında Kur'an-ı Kerim çoğaltılarak önemli merkezlere gönderilmiştir.

21. Hazreti Ali döneminde ortaya çıkan Cemel Vakası Müslümanlar arasındaki ilk çatışma olarak kabul edilir.

22. Emeviler zamanında İstanbul 2 kez kuşatılmış fakat alınamamıştır.

23. Emeviler zamanında halifelik (devlet Başkanlığı) saltanata (babadan oğula) dönüşmüştür.

24. Emeviler zamanında Kuzey Afrika'daki Tunus, Cezayir ve Fas toprakları fethedilmiş. Ayrıca Avrupa kıtasına geçilerek İspanya ve Portekiz toprakları da Müslümanların kontrolüne girmiştir.

25. Emeviler zamanında Tarık Bin Ziyad komutasındaki İslam ordusu Kadiks Savaşı'nda Vizigotları İspanyolların ataları) İspanya ve Portekiz topraklarını fethetmişlerdir. İslam tarihinde İspanya ve Portekiz'in bulunduğu coğrafyaya Endülüs adı verilmiştir.

26. Emeviler zamanından Hz Hüseyin ve taraftarlarının katledildiği Kerbela olayından sonra Müslümanlar Şii ve Sünni olmak üzere iki mezhebe ayrılmışlardır.

27. Emevi halifesi Abdülmelik zamanında ilk islam parası basılmış ve Arapça resmi dil ilan edilmiştir.

28. İslamiyet öncesi Arap Yarımadası'nda Azad edilen köleler için Mevali adı kullanılmış, Emeviler zamanında ise Arap olmayan Müslümanlar için Mevali adı kullanılmıştır. Bu ırkçı anlayıştan kaynaklı olarak Emeviler zamanında diğer milletlerin İslamiyet'e geçişleri yavaş ilerlemiştir.

29. Emeviler zamanında Franklarla (Fransızların ataları) yapılan Puvatya Savaşı'nda alınan yenilgi ile Müslümanların Avrupa'daki ilerleyişi durmuştur.

30. Bilim, matematik, Tıp,  mimari, edebiyat ve Felsefe gibi birçok alanda önemli katkılarda bulunan İspanya'daki Gırnata ve Kurtuba şehirleri Endülüs Emevilerine başkentlik eden önemli şehirlerdir. Bu şehirler İslam altın çağının yaşanmasında çok önemli bir rol oynamışlardır.

31. Endülüs Emevi Devleti, 756 - 1031 yılları arasında yaklaşık 250 yıl boyunca İspanya ve Portekiz (Endülüs) bölgesinde hüküm sürmüş bir İslam devletidir.

32. Endülüs bölgesinde dünyaya gelen Arap felsefeci, hekim ve matematikçi İbn-i Rüşd birçok alanda bilime önemli katkılarda bulunmuştur. İbni rüşd İslam düşünce tarihinde ve dünya bilim tarihinde önemli bir figür olarak kabul edilir.

33. Hz Muhammed döneminde Medine İslam Devleti'nin başkenti olarak kullanılmış, Hz Ali zamanında İslam Devleti'nin başkenti Kufe'ye (Irak) taşınmıştır. Emeviler zamanında devletin başkenti Şam (Suriye) taşınmıştır. Abbasiler zamanında ise İslam devletinin başkenti Şam'dan Bağdat'a (Irak) taşınmıştır.

34. Abbasiler ile Çinliler arasında 751 yılında yapılan Talas Savaşı'nda Türkler Abbasilere destek vermişler ve Abbasilerin Çinlilere karşı galip gelmelerinde önemli rol oynamışlardır.

35. Talas Savaşı'ndan sonra Türklerin Müslümanları daha yakından tanımaları ve de Abbasilerin Mevali politikasını terk etmeleri, hoşgörülü bir politika izlemeleri Türklerin İslamiyet'e geçişlerini hızlandırmıştır.

36. Talas Savaşı'nda Çinlilerin icadı olan Kağıt, matbaa, Barut ve Pusula ile tanışan Müslümanlar bu icatları kendi ülkelerine götürüp kullanmışlar ve geliştirmişlerdir.

37. Abbasiler zamanında Yunanca ve Latince eserleri Arapça'ya çevirmek amacıyla Bağdat’ta Beyt'ül Hikme adıyla tercüme odaları kurulmuştur.

38. 786 - 809 yılları arasında 23 yıl hüküm süren Harun Reşit, Harun Reşit' Dönemi Abbasi Devleti'nin en parlak ve en güçlü dönemi olarak kabul edilir.

39. Moğol kökenli İlhanlıların 1258 yılında Bağdadı işgal etmesiyle Abbasi Devleti yıkılmıştır. İlhanlılar, Bağdat'taki medreselere ve kütüphanelere zarar vermişler ve buradaki insanları katletmişlerdir.

40. İlhanların Bağdadı işgal etmesi ve Abbasi Devleti'nin yıkılmasıyla Abbasi halifesi Memluklere sığınmıştır. Abbasi halifesini himayeleri altına alan Memluklerin İslam dünyasındaki itibarları artmıştır.

41. Tolunoğulları ve Akşitler Mısır'da kurulan ilk Türk İslam devletleridir. Tolunoğulları 37 yıl, Akşitler ise 34 yıl varlık göstermişlerdir.

42. Tolunoğulları zamanında Mısır'da inşa edilen Tülunniye Camisi Türk usulüne göre Mısır'da yaptırılan ilk camidir.

43. Fatimi devletine son vererek Mısır'da Eyyübi Devleti'ni kuran Selahattin Eyyubi, 1187 yılında Hıttın savaşında Haçlıları yenerek Kudüs'ü fethetmiştir. Bu sebepten Selahattin Eyyubi'nin İslam dünyasındaki itibari artmıştır ve kendisine Kudüs Fatihi ismi verilmiştir. Mehmet Akif Ersoy ise Selahattin Eyyubi'ye "Şark'ın En Sevgili Sultanı" ismini vermiştir.

44. Mısır'da kurulan ve Suriye ile Hicaz bölgesinde hüküm süren Memlükler, 1260 yılında 'Aynı calut Savaşı'nda moğolları yenilgiye uğratmışlardır. Böylelikle Moğollar Tarihte ilk kez yenilmişlerdir..

45. Eyyübilere son veren Memlükler, 1250-1517 yılları arasında yaklaşık 250 yıl varlık göstermiştir. Memlüklere ise Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu 1517 yılında son verilmiştir.

46. Tolunoğulları, Akşitler, Eyyübiler ve Memlükler Mısır'da kurulan İslam devletleridir.

47. Abbasiler zamanında Türklerin savaşçılık özelliklerinden faydalanmak amacıyla Bağdat'ta ve Hatay civarında Türkler için Samara ve Avasım adı verilen şehirler kurulmuştur.

48. İslam tarihindeki ilk kütüphane Emevilerin başkenti Şam'da kurulmuştur.

49. Mantık alanında çalışmalarda bulunan ve Aristo'nun eserlerinin Arapçaya çevirerek Muallimi Sani ( ikinci öğretmen) ismini alan Müslüman bilim insanı Farabidir.

50. Orta Çağ Avrupa'da yaklaşık 400 yıl boyunca üniversitelerde okutulan kanun-i Tıp isimli tıp kitabı İbni Sina'ya aittir.

51. İslam devletlerinde gayrimüslimlere zimmi adı verilmiştir.

52. İpucu; İran, Bağdat, Şam, Suriye, Kudüs Arap Yarımadası, Hicaz, Mısır, Kuzey Afrika, İspanya, Endülüs, Portekiz dünya haritası üzerinde nerede olduklarını öğrenin.



Muallimi Tarih

KPSS ve Lise Tarih Ders Özetleri

Yorum Gönder

🔔 Görüşlerinizi Bize Bildirin

Daha yeni Daha eski