I. ABDÜLMECİD DÖNEMİ ÖNEMLİ GELİŞMELER

 


I. ABDÜLMECİD DÖNEMİ GELİŞMELER (1839-1861)

Sultan Abdülmecit, 25 Nisan 1823 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası II. Mahmud'dan sonra tahta çıkan Sultan Abdülmecid'in hükümdarlığı 22 yıl sürmüştür. I. Abdülmecid tahta çıktığında 16 yaşındaydı. 

İç karışıklıkları önlemek ve devleti güçlendirmek için birçok ıslahat yaptı. Bu ıslahatların en önemlileri Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanı oldu. 

Getirilen yeniliklere karşı olanlar, Fedailer Cemiyeti adında bir parti kurdu. Faaliyetlerini gizli yürüten parti yetkilileri, 1859 yılında Abdülmecid'i devirmek için darbe hazırlıklarına başladı. Miriva Hasan Paşa'nın ihbarı sonucu Fedailer Cemiyeti kapatıldı.

Verem hastalığına yakalanan Sultan Abdülmecid, 28 Haziran 1861 yılında vefat etti. Cenazesi Yavuz Sultan Selim Camii'ne defnedildi.

1839-1861 yılları arasında Saltanatı 22 yıl sürmüş olan Osmanlı padişahıdır.

38 yaşında Verem hastalığından hayatını kaybetmiştir. (Babası II. Mahmut da Verem hastalığından hayatını kaybetmiştir)

NotV. Murat, II. Abdülhamit, V. Mehmet (Reşat) ve VI. Mehmet ( Vahdettin) Sultan Abdülmecid'in çocuklarıdır.

Sultan Abdülmecid, Nizip Savaşı sırasında 1839'da Osmanlı tahtına çıkmıştır. (II. Mahmut'un verem hastalığından hayatını kaybetmesiyle Osmanlı tahtına çıkmıştır.)

II. Mahmut Döneminde hazırlanmaya başlanan Tanzimat Fermanı, Sultan Abdülmecid'in ilk zamanlarında Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından 1839 yılında ilan edilmiştir.

Tanzimat Fermanı ile; Devletin tüm vatandaşlarına (tebaa) eşit mesafede duracağının; halkın can, mal ve namus güvenliğinin devletin güvencesi altında olduğu belirtilmiştir.

Not: Tanzimat Fermanı ile devlet resmi olarak ilk kez eşitlik ilkesine yer verilmiştir

Abdülmecid Döneminde Mısır sorununu çözmek amacıyla Osmanlı, Rusya, İngiltere, Avusturya ve Rusya katılımıyla 1840'ta Londra Konferansı düzenlenmiştir. Bu Konferansta imzalanan Londra  Antlaşması ile Mısır Valiliği Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın ailesine bırakılmıştır


Abdülmecid Dönemindeki önemli gelişmeler;

·         Vergileri toplamak amacıyla "Muhassıl" adı verilen devlet memurları görevlendirilmiştir

·         İltizam Sistemi, resmiyette bu dönemde kaldırılmıştır

·         Lise düzeyinde modern tarzda eğitim verilen ‘’İdadiler’’ açılmıştır

·         Dönemin önemli devlet adamlarından biri olan Mustafa Reşit Paşa tarafından "Bilim Kurulu" olarak adlandırılan "Encümen-i Danış" kurulmuştur

·         Darülfünun adı verilen eğitim kurumunun temelleri atılmış ve Kaime isimli ilk kağıt para çıkarılmıştır(1840)

·         Ruslarla 1853-1856 yılları arasında yapılan Kırım Savaşında, Osmanlı Devleti kazanan taraf olmasına rağmen herhangi bir toprak kazanamamıştır.

·         Osmanlı Devleti, Sultan Abdülmecid Dönemindeki Kırım savaş sırasında batılı devletlerden ilk kez borç para almış

·         Bu dönemde batılı devletlerin baskısıyla Islahat Fermanı ilan edilmiştir. Bu belge ile Hristiyanların kişilik haklarına yer verilmiştir.

·         1853-1856 yılları arasında Dolmabahçe Sarayı inşa edilmiş ve devletin yönetim merkezini Dolmabahçe Sarayı'na taşımıştır

·         1859'daki başarısızlıkla sonuçlanan nda (darbe girişimi) Sultan I. Abdülmecid Osmanlı tahtından indirilip yerine Sultan Abdülaziz çıkarmak amacıyla 1859 yılında ''Kuleli Vakası'' adı ile tarihe geçen bir darbe girişimi olmuş; fakat amacına ulaşmamıştır.

NotKravat takan ilk Osmanlı padişahı I. Abdülmecit'tir.

Muallimi Tarih

KPSS ve Lise Tarih Ders Özetleri

Yorum Gönder

🔔 Görüşlerinizi Bize Bildirin

Daha yeni Daha eski